Het perfecte rondje en andere tips


Misschien hebben jullie hier iets aan

Vinden jullie het ook zo moeilijk om met bv de Kim wol van zeeman of met de Phildar Douce te werken. Wol die juist zo mooi is voor allerlei knuffels maar een ramp is om mee te werken, je kunt dat wel iets opvangen door een extra draad mee te haken maar dan nog is het lastig.  Ik zag dit leuke SCHAAPJE op Ravelry en wou het graag maken maar dan niet helemaal van glad garen. Aangezien ik nog een aardig voorraadje Kim heb moest het daar maar van gebeuren ook al is het lastig. Maar daar heb ik het volgende op gevonden, ik heb eerst het hele lijf van gewone katoen gehaakt maar dan in de achterste lus gestoken zodat je aan de voorkant een soort van lusje krijgt.

Toen het lijf klaar was heb ik met de kim wol in elk lusje een vaste gemaakt en zo helemaal rond naar het einde, een fluitje van een cent en zo klaar en je hebt een perfect schapenlijf, op zijn kop heb ik precies hetzelfde gedaan. Misschien hebben jullie iets aan deze tip en gaan jullie ook het enige schaapje maken wat gratis te downloaden is. 


Hart patroontje

Omdat er vraag is naar het hartpatroontje dat ik gebruikt heb bij de sleutelhanger met het lieveheersbeestje zet ik het patroontje hier even neer. Even voor de duidelijkheid, het patroontje is niet van mij, van wie het wel is weet ik niet, ooit heb ik het gevonden op internet. Het gaat als volg: je begint met de magic ring, daarin haak je, 3 losse, 3 dubbele stokjes, 3 stokjes, 1 losse, 1 dubbel stokje, 1 losse, 3 stokjes, 3 dubbele stokjes, 2 losse en een halve vaste om het hartje te sluiten, trek daarna de draad aan zodat de ring sluit. Een makkelijk en simpel patroontje dat ook heel leuk is voor haarknipjes.

Klein vlindertje

Je begint weer met de magic ring, daarin haak je, 2 losse, 2 stokjes, 2losse, 1 vaste, dit alles herhalen, 3 losse, 3 dubbele stokjes, 3 losse, 1 vaste, dit alles herhalen.  Nu de draad aantrekken en je vlinder is klaar.
Maak nu een ketting van 5 a 6 losse voor het lijfje, trek de uiteinden van de draad om het lijfje en zet die aan de onderkant vast. Haak een ketting van 8 losse die dienen als voelsprieten, maak aan de uiteinden een knoopje en doe daar een klein beetje textiellijm op zodat de knoopjes niet meer los gaan, haal de voelsprieten onder het lijfje door en trek helemaal naar voren, zet ze met een steekje vast.Het perfecte rondje haken

Eerst maakte ik de rondjes altijd via het Amigurumi principe maar dan werden ze toch wat hoekig en met onderstaande uitleg niet.

Tr 1: maak een draadring met daarin 6 vasten (6 st)
Tr 2:   *2 vaste in de volgende st* = 12 vaste
Tr 3:  *1 vaste, 2 vaste in de volg. vaste* =18 vaste
Tr 4:  1 vaste, *2 vaste in de volg. vaste, 2 vaste* eindigen met 1 vaste, = 24 vaste
Tr 5:  *3 vaste, 2 vaste in de volg. vaste* =30 vaste
Tr 6:  2 vaste, *2 vaste in de volg.vaste, 4 vasten* eindigen met 2 vasten, = 36 vaste
Tr 7:  *5 vaste, 2 vaste in de volg. vaste*, =42 vaste
Tr 8:  3 vaste, *2 vaste in de volg. vaste, 6 vasten* eindigen met 3 vasten, = 48 vaste 
Tr 9:  *7 vaste, 2 vasten in de volg.vaste* =54 vaste 
Tr 10:  4 vaste, *2 vasten in de volg. vaste, 8 vasten* eindigen met 4 vasten, = 60 vaste
Tr 11:  *9 vaste, 2 vasten in de volg. vaste* =66 vaste
Tr 12:  5 vaste, *2 vasten in de volg. vaste, 10 vasten* eindigen met 5 vasten, = 72 vaste
Volgens dit principe ga je verder totdat je de gewenste diameter hebt.
Als je dit systeem gebruikt krijg je geen zeshoekige vorm van je rondje omdat de meerderingen niet boven elkaar komen te liggen en daardoor wordt het een mooi plat rondje.

 

Hoe doen jullie dit?

Ik weet niet hoe jullie een koordje aan een sleutelhanger zetten maar ik doe het op onderstaande manier en dat bevalt me beter dan gewoon een knoopje leggen.
In het begin vulde ik eerst het kopje en daarna stak ik dwars door de vulling en de opzet ring, maar ik vond dat altijd een gedoe want de draad trok dan weer vulling mee naar buiten. Daarna deed ik het door eerst een knoopje in het koordje te maken en dan door de opening te trekken maar dat beviel eigenlijk ook niet.
Nu doe ik het door onderaan het koordje een ringetje of een kraal te bevestigen of door een dubbel koordje te halen,  even de draad van de magic ring aantrekken en alles zit muurvast. Daarna kan je het kopje opvullen.
Klik op de afbeelding voor vergroting.                                       

3 opmerkingen:

 1. Hallo Claire,

  Ik zou heel graag zo'n hartje en vlindertje willen maken, maar het begin is mij niet helemaal duidelijk. Hoe maak je een magische ring en hoe groot moet ie zijn? Ik begin mijn amiguri's door 2 losse te maken, in de 2e losse vanaf de haaknaald x vasten te maken. Kan ik deze truc ook voor een hartje of vlinder gebruiken?

  Je hebt veel mooie dingen gemaakt om trots op te zijn! Leuk hoor!

  Groet,
  Monique
  monique_de_groene@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Claire,
  Als je op youtube 'magische ring haken' intikt, krijg je een aantal filmpjes.
  Er is een dame die werkt onder de naam Handwerkles en zij legt alles heel duidelijk uit!
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede middag
  ik heb laats het patroontje van het tandendoosje besteld nu is mijn vraag waar koop je de doosjes???
  groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor jullie leuke en lieve reacties.
Informatie clairehaakmuts@gmail.com
Groetjes van Claire.